Наші новини

logo nmc 01 18

  

28 грудня 2018

Знакові події закладів професійної (професійно-технічної) освіти Закарпатської області 2018 року

 

Відкриття четвертого навчально-практичного центру в Закарпатській області

1 prat zentr    У грудні відбулося урочисте відкриття четвертого центру у Закарпатській області. Так, на базі ДНЗ «Ужгородський центр професійно-технічної освіти» відкрито навчально-практичного центр новітніх технологій зварювання.
   На створення і придбання обладнання та інструментів виділено 2 мільйони 300 тисяч гривень – кошти державного бюджету, окрім того, за рахунок коштів спеціального фонду закладу освіти було зроблено ремонтні роботи та підготовлено приміщення.
Новий центр облаштовано робочими місцями та встановлено сучасне обладнання – новітній тренажер зварника, апарати аргонодугового зварювання, повітряно-плазмового різання, ручного дугового зварювання, які дозволять опанувати різні види зварювання.
   Функціонування навчально-практичного центру дозволить значно підвищити якість професійного навчання й сприятиме підготовці конкурентоздатних кваліфікованих робітників на ринку праці. На базі центру планується також проведення стажування й підвищення кваліфікації педагогічних працівників, фахівців підприємств, організацій та установ із вищеназваних професій.

 

Участь закладів професійної (професійно-технічної) освіти Закарпаття у Дев’ятій Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2018»

2 such zakl    У березні 2018 року 4 заклади професійної (професійно-технічної) освіти Закарпаття та Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Закарпатській області взяли участь у Дев’ятій Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2018». Результатом участі стали нагороди в Конкурсі з тематичної номінації:
   золота медаль – Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Закарпатській області;
   срібні медалі – ДНЗ «Ужгородський центр ПТО» та Міжгірський професійний ліцей;
   бронзові – Перечинський та Хустський професійні ліцеї.
   Сертифікатом за проведені цікаві майстер-класи нагороджені Іпатов Андрій (учень ДНЗ «Ужгородський центр ПТО»), Оксана Шемет та Василь Фурдь (учениця і майстер виробничого навчання Міжгірського професійного ліцею).

 

Розробка стандартів професійної (професійно-технічної) освіти на основі компетентнісного підходу

   Упродовж 2018 року творча група педагогічних працівників Вищого професійного училища № 3 м. Мукачево та методистів НМЦ ПТО працювала над розробкою проекту стандарту професійної (професійно-технічної) освіти на основі компетентнісного підходу з професії в’язальник схемних джгутів, кабелів та шнурів.

 

Запровадження елементів дуальної форми навчання

4 dualnas    Протягом 2018 року Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Закарпатській області здійснювався методичний супровід упровадження елементів дуальної форми навчання у ЗП(ПТ)О області. Організовано роботу з розробки експериментальних навчальних планів і програм, погодження Положень та тристоронніх договорів з підприємствами-замовниками кадрів. Із 01 вересня запроваджено елементи дуальної форми навчання з професій: регулювальник радіоелектронної апаратури та приладів, контролер радіоелектронної апаратури та приладів у Вищому професійному училищі № 3 м. Мукачево, лісник, єгер – у Міжгірському професійному ліцеї та електрогазозварник – у ДПТНЗ «Білківський професійний аграрний ліцей».

 

Конкурси професійної майстерності

5 konk prof5.1 konkurs    Учні та випускники трьох ЗП(ПТ)О області взяли участь у Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності «WorldSkills Ukraine» у 3 компетенціях. Результат: за друге місце у компетенції «Перукарське мистецтво» Лешко Вікторія, учениця Ужгородського вищого комерційного училища Київського національного торговельно-економічного університету, нагороджена дипломом та грошовим сертифікатом.
   У березні в Харківській школі архітектури пройшов фінал Третього Всеукраїнського конкурсу «Прорив легкої промисловості України». Закарпатську область представляла делегація Ужгородського вищого комерційного училища Київського національного торговельно-економічного університету, до складу якої увійшли викладач спеціальних дисциплін Гажлінскі Олена Іванівна, майстер виробничого навчання, Фіголь Тетяна Юріївна та п’ять учениць-моделей. За результатами конкурсу учасники заходу нагороджені дипломом лауреата за оригінальність колекцій.

 

Видання книги «Пам’ять про подвиг»

6 kniga6.1 kniga    Результатом проведеної учнівської акції «Скринька добрих справ» стало видання книги «Пам’ять про подвиг», куди ввійшли розповіді про 74 воїнів-закарпатців, які загинули на Сході, захищаючи цілісність та суверенітет України. Презентація книги пройшла майже в усіх ЗП(ПТ)О області. Учні не лише згадували Героїв, але й дарували книги сім’ям загиблих.
   Книга стала дипломантом ІХ Всеукраїнського літературно-музичного фестивалю вшанування воїнів України «Розстріляна молодість» у номінації «Література та кіномистецтво», а сигнальний екземпляр представлено на Дев’ятій Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2018».
   Презентувалося видання на брифінгу за участі регіональних ЗМІ, телебачення, а також на святі за підсумками обласного конкурсу літературних творів, творів образотворчого мистецтва та фоторобіт на тему «Захисники України: історія та сьогодення».

 

Підвищення кваліфікації педагогічних працівників із залученням соціальних партнерів

   За програмами короткострокового підвищення кваліфікації з метою оволодіння сучасними виробничими технологіями організовано проведення ряду семінарів, майстер-класів, семінарів-практикумів для майстрів виробничого навчання і викладачів спецдисциплін різних напрямів підготовки із залученням соціальних партнерів – підприємств, компаній.
m klas   Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти здійснював методичний супровід розроблення працівниками Хустського професійного ліцею сфери послуг електронного підручника «Обробка чоловічих брюк» із професії кравець.
   Учасниками майстер-класу «Технології використання молекулярної кухні при приготуванні страв», проведеного на базі Ужгородського вищого професійного училища торгівлі та технологій харчування випускником цього закладу освіти – шеф-кухарем відомого ресторану Ярославом Сусем, стали викладачі спеціальних дисциплін та майстри виробничого навчання кулінарного профілю.
   На базі ДНЗ «Мукачівський центр професійно-технічної освіти» проведено семінар-практикум «Особливі властивості та конкурентні переваги будівельних матеріалів торговельної марки «Ceresit» для викладачів спеціальних дисциплін та майстрів виробничого навчання будівельного профілю.

 

Всеукраїнський конкурс на кращий електронний освітній ресурс «ПЛАНЕТА ІТ-2018»

   Педагогічні працівники ЗП(ПТ)О Закарпаття взяли участь у щорічному Всеукраїнському конкурсі для педагогічних працівників професійно-технічної освіти на кращий електронний освітній ресурс, який проводив Інститут ПТО НАПН України за сприяння Департаменту професійної освіти Міністерства освіти і науки України.
   За підсумками конкурсу викладач Хустського професійного ліцею Дякун О.І. за електронний навчальний посібник «Технологія штукатурних робіт» у номінації «Навчально-методичне забезпечення професійної підготовки» та Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти за електронний засіб «Кадрове забезпечення закладів професійної (професійно-технічної) освіти Закарпатської області» у номінації «Електронна система управління навчальним закладом» як лауреатами отримали сертифікати.

 

Профорієнтаційний вернісаж «Робітнича професія – крок до успіху»

8.vernisaz9.1 vernicaz    У травні відбувся профорієнтаційний вернісаж «Робітнича професія – крок до успіху» серед закладів професійної (професійно-технічної) освіти Закарпатської області. Учасниками дійства були також Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти, обласний центр зайнятості, Управління Держпраці, Головне територіальне управління юстиції.
   Цей захід став справжнім святом робітничих професій. Усі 16 закладів професійно (професійно-технічної) освіти демонстрували свої кращі надбання, презентували вироби, виготовлені у навчально-виробничих майстернях, на гуртках технічної та художньої творчості, знайомили з переліком послуг населенню у формі альбомів, іншої рекламної продукції, здійснювали продаж власних виробів.

 

Проекти всеукраїнського та міжнародного рівнів

9 proektu     Активно співпрацює з німецькою благодійною організацією «Допомога Україні» Міжгірський професійний ліцей. Це обмін делегаціями та досвідом організації професійного навчання. Упродовж березня 2018 року Гюнтер Помп – старший експерт Німецької служби Старших Експертів, викладач центру освіти для дорослих проводив для педагогів ліцею майстер-класи, тренінги, а для майбутніх кухарів – виробниче навчання.
   Продовжилася міжнародна співпраця ЗП(ПТ)О з країнами ЄС. Так, Ужгородське ВКУ КНТЕУ активно співпрацює зі словацькими колегами м. Пряшів Словацької республіки (участь у професійних конкурсах молодих дизайнерів «Модна лінія молодих 2018», обмін досвідом). Участь у міжнародних конкурсах «Kalibr cup – 2018» з перукарського мистецтва в Чеській Республіці та «Конкурсі відкритого вогню» Карпатського регіону ім. Товт Ютки в Угорщині брали команди ДНЗ «Мукачівський центр ПТО» та Берегівського професійного ліцею сфери послуг.
   Працівники НМЦ ПТО брали участь у семінарах у рамках реалізації програми «U-LEAD з Європою» та стали учасниками проекту, спрямованого на запозичення американського досвіду з профтехосвіти у сфері кіберосвіти, започаткованого ГО «Українська академія кібербезпеки» за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні.

 

Участь учнів та педагогів ЗП(ПТ)О у конкурсах і фестивалях

11 pusanka    Учнівські та педагогічні колективи закладів професійної (професійно-технічної) освіти взяли участь в обласному фестивалі-конкурсі «Воскресни, писанко!», де представили цікаві експозиції, що відтворювали пасхальні звичаї і традиції Закарпаття у святкуванні Великодня. Серед ЗП(ПТ)О кращими визнані: ДНЗ «Ужгородський центр професійно-технічної освіти» – перше місце; Професійно-технічне училище № 33 смт В. Березний – друге місце; Тячівський професійний ліцей – третє місце. Окрема відзнака за використання сучасних інноваційних технологій для розпису Великодніх писанок вручена Вищому професійному училищу № 3 м. Мукачево.
   Учнівські змагальницькі заходи: у Всеукраїнському конкурсі «Моє резюме: знято!», організованому Goethe-Institutом в Україні та Інститутом професійно-технічної освіти НАПН України (жовтень) учениця ВПУ № 3 м. Мукачево Баганич Крістіна посіла 5 місце (викладач Загребельна Н.А.).
   Задля розвитку інтересу до вивчення англійської мови й культури англомовних країн, удосконалення роботи з обдарованою молоддю учні ВПУ № 3 м. Мукачево вже третій рік поспіль є учасниками Всеукраїнського конкурсу з англійської мови «Гринвіч» (викладач Рогач Н.В.). Усі учні отримали сертифікати. Цьогоріч до участі в цьому Конкурсі долучилося 6 здобувачів освіти Берегівського професійного ліцею сфери послуг (викладач Бабіта О.Ю.).
   Учениця ВПУ № 3 м. Мукачево Барта Катерина була учасницею Всеукраїнського конкурсу учнівських есе «Права людини крізь призму сучасності» (викладач Голомб Т.М.).
11.1 ponorama   У третьому етапі ІХ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Т. Шевченка третє місце посіли учениця Міжгірського професійного ліцею Мар’яна Гимба (викладач Белень М.М.) та Мирослав Різак – учень ДПТНЗ «Мукачівський професійний аграрний ліцей ім. М. Данканича» (викладач Саморига О.В.).
   У третьому етапі ХІХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика третє місце здобув учень ДПТНЗ «Мукачівський професійний аграрний ліцей ім. М. Данканича» (викладач Джуган Т.П.).
   Педагогічні працівники ЗП(ПТ)О взяли участь у Всеукраїнському конкурсі педагогічної майстерності «Панорама творчих уроків – 2018» за темою «Наскрізні змістові лінії в освітньому процесі Нової української школи». На конкурс надіслано 11 матеріалів викладачів і майстрів виробничого навчання ЗП(ПТ)О області. 2 педагоги стали переможцями (1 місце в номінації «Профтехосвіта») й відзначені спеціальними дипломами журналу «Профтехосвіта» та подарунками, 10 лауреатів нагороджені грамотами видавництва «Шкільний світ».

 

Прочитано 730 разів

Копірайт ©

© 2016 НМЦ ПТО

Усі права на інформацію належать Навчально-методичному центру професійно-технічної освіти у Закарпатській області

Адреса НМЦ ПТО

88006 м. Ужгород,
вул. Будителів 3/1
тел.: (0312) 66-83-09

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

http://zpto.ues.net.ua/

skype: nmc_pto

Пошук місцезнаходження

на мапі

Графік роботи

Понеділок - четвер: 8.00 - 17.00

П’ятниця: 8.00 - 15.00

Обідня перерва: 12.00 - 12.45

Вихідні: субота, неділя

Лічильник відвідувань