Наші новини

logo nmc 01 18

  

19 квітня 2019

П’ятий фестиваль-конкурс "Воскресни, писанко!"

 

   Традиційно напередодні Вербної неділі на Закарпатті стартував обласний фестиваль-конкурс „Воскресни, писанко!” У цьому році це свято краси, натхнення, творчості, підтримки творчої та обдарованої молоді, приурочене Великодню, проводиться вп’яте.
Його учасниками стали 22 адміністративно-територіальні одиниці області, 17 закладів освіти обласного підпорядкування та 16 закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

vidkrt 1vidkr 2
Відкриття заходу

   Кожен із них представив роботи за номінаціями „Писанка” „Тематична композиція „Традиції пасхальних свят: від давнини до сучасності”, „Великодній рушник”. Загалом 55 великодніх композицій, змістовних і глибоких за своєю суттю, здатних викликати позитивні емоції, надавати інформацію для роздумів, розміщено на центральній площі обласного центру.
   Вони відрізняються одна від одної художніми засобами, матеріалом, однак у своїй цілісності створюють особливе середовище та творять художньо-естетичний образ, що на одній локації є відображенням народних звичаїв і традицій багатонаціонального Закарпаття.
   В атріумі Закарпатської облдержадміністрації розміщено також виставку вишитих рушників, що відображають багатство колористики та орнаменту як традиційної вишивки, так і сучасних технік рукоділля.
   Упродовж 18 квітня – 7 травня (а стільки триватиме експозиція) кожен, відвідавши площу Народну, зможе повними пригорщами зачерпнути з чистої криниці народної творчості наснагу, додати собі впевненості, заглянути на мить у чисту душу дитини, відтворену у писанці, й відчути ту безмежну радість, що її несуть із собою Великодні свята.
   Слід зазначити, що композиції, зроблені учнями та їхніми вчителями, наставниками, відтворюють глибоку віру, повагу до своїх традицій, свідчать про високу культуру духу нашого народу. Кожен дитячий виріб є символічним побажанням краси, добра та здоров'я, дарує надію, вселяє віру. У такий спосіб автори діляться любов’ю, теплом своїх сердець, умінням своїх рук.
   Серед закладів професійної (професійно-технічної) освіти Хустський професійний ліцей сфери послуг посів ІІ місце, ДНЗ „Мукачівський центр професійно-технічної освіти” – ІІІ місце.
   Змістовим доповненням експозиції, стало проведення понад 90 умільцями, серед яких як учні, аматори, так і професіонали, майстер-класів з виготовлення як традиційної, так і сучасної писанки та інших великодніх атрибутів.

mayste 1majster 10majster vpu 3majster 6majster 31
Майстер-класи

   Свідченням того, що фестиваль-конкурс став чи не однією з найбільш очікуваних подій року на Закарпатті є те, що тисячі закарпатців та гостей відвідують по-справжньому Народну площу у ці дні для того, щоб помилуватися рукотворною красою учнів закладів освіти області. Представлені роботи віддзеркалюють нашу національну самобутність, показують зв'язок поколінь, нагадують про важливість збереження традицій і звичаїв Срібної Землі.

Pusanka 4 2pusanka 78pusankA 5pusanka vpu3pusnka 6 1
 pusanka 6 2pusanka 9pusanka 10 2pusanka 11pusanka 12
pusanka 13 2pusanka 13 2pusanka 14pusanka 14 1pusanka 20
pusanka 32pusanka 33pusanka 33 4pusanka 34pusanaka 31 2

За матеріалами
департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА

Прочитано 453 разів

Копірайт ©

© 2016 НМЦ ПТО

Усі права на інформацію належать Навчально-методичному центру професійно-технічної освіти у Закарпатській області

Адреса НМЦ ПТО

88006 м. Ужгород,
вул. Будителів 3/1
тел.: (0312) 66-83-09

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

http://zpto.ues.net.ua/

skype: nmc_pto

Пошук місцезнаходження

на мапі

Графік роботи

Понеділок - четвер: 8.00 - 17.00

П’ятниця: 8.00 - 15.00

Обідня перерва: 12.00 - 12.45

Вихідні: субота, неділя

Лічильник відвідувань