Наші новини

logo nmc 01 18

  

03 лютого 2020

Ефективне функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти в закладах професійної освіти

 

   Реформа професійної освіти – один із основних пріоритетів діяльності Міністерства освіти і науки України на 2020 рік. Під таким гаслом пройшло засідання методичної секції заступників директорів із навчально-виробничої роботи закладів професійної (професійно-технічної) освіти регіону. Захід відбувся 30 січня 2020 року на базі НМЦ ПТО у Закарпатській області. Учасники засідання обговорювали широкий спектр питань щодо ефективного функціонування внутрішньої системи забезпечення якості професійної освіти в ЗП(ПТ)О.

zastupnuku 1 20
Відкриття заходу

   Відкрила зібрання Ольга Слюсарєва, директор центру. Куратор секції ознайомила присутніх із нормативними документами МОН України, які регламентують упровадження освітніх реформ, детально зупинившись на завданнях, що ставляться в галузі професійної освіти.
   Директор НМЦ ПТО Слюсарєва О.В. обговорила з учасниками засідання державні вимоги до організації освітніх і управлінських процесів ЗП(ПТ)О та внутрішньої системи забезпечення якості освіти.
   На порядку денному засідання стояли питання оновлення змісту професійної освіти шляхом запровадження в навчально-виробничий процес державних стандартів професійної (професійно-технічної) освіти на основі компетентнісного підходу, зокрема розроблення освітніх програм підготовки кваліфікованих робітників та збірників навчальних програм з предметів професійної підготовки за стандартами П(ПТ)О, що базуються на модульному принципі побудови робочого навчального плану.
   Підвищення кваліфікації як складова системи внутрішнього забезпечення якості освіти – у такому контексті розглядалися питання організації підвищення кваліфікації педагогів відповідно до нового Порядку підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ 21.08.2019 № 800. Про особливості накопичувальної системи підвищення кваліфікації та схеми «Гроші ходять за вчителем», що прописані в Законі України «Про освіту», говорила керівник секції Ліна Войченко.

zastupnuku 2 20
У ході засідання

   Заступники директорів з навчально-виробничої роботи обговорили можливості проведення підвищення кваліфікації педагогічних працівників, у тому числі семінарів, майстер-класів, семінарів-практикумів (за галузевим спрямуванням), а також стажування викладачів спецдисциплін та майстрів виробничого навчання на базі навчально-практичних центрів, створених у закладах професійної освіти області.
   Методист центру Савченко Т.Л. зосередила увагу на окремих аспектах ліцензування освітньої діяльності ЗП(ПТ)О з підготовки робітничих професій відповідно до Порядку ліцензування діяльності з надання освітніх послуг.
   Під час засідання заступники директорів із НВР отримали методичні рекомендації щодо організації курсової підготовки (професійно-технічного навчання, перепідготовки, підвищення кваліфікації) у ЗП(ПТ)О для різних категорій дорослого населення, особливості якої роз’яснила Войченко Л.П., методист НМЦ ПТО.
   Про досвід ЗП(ПТ)О з упровадження елементів дуальної форми навчання, проблеми та перспективи говорив Маслюк І.Ф., методист навчально-методичного центру.
   У ході роботи секції її члени визначили ключові завдання, які потрібно реалізовувати закладам професійної освіти: професійно-технічна освіта як складова єдиної системи професійної освіти має сприйматись як достойна освітня траєкторія для випускників шкіл, а її зміст та якість повинні відповідати потребам регіонального ринку праці.

Войченко Л.П., методист
кабінету навчально-методичної роботи

Прочитано 316 разів

Копірайт ©

© 2016 НМЦ ПТО

Усі права на інформацію належать Навчально-методичному центру професійно-технічної освіти у Закарпатській області

Адреса НМЦ ПТО

88006 м. Ужгород,
вул. Будителів 3/1
тел.: (0312) 66-83-09

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

http://zpto.ues.net.ua/

skype: nmc_pto

Пошук місцезнаходження

на мапі

Графік роботи

Понеділок - четвер: 8.00 - 17.00

П’ятниця: 8.00 - 15.00

Обідня перерва: 12.00 - 12.45

Вихідні: субота, неділя

Лічильник відвідувань