Наші новини

logo nmc 01 18

  

27 березня 2020

Впровадження нових сучасних технологій навчання на уроках фізики

 

   26 березня в режимі онлайн (за допомогою платформи Zoom) відбулося засідання методичної секції викладачів фізики на тему „Підвищення ефективності уроку в умовах модернізації освітнього процесу в закладах професійної освіти”.
   Активну участь у роботі секції брали викладачі фізики, які атестуються у поточному та наступному навчальних роках. Вони обговорювали питання необхідності впровадження інноваційних освітніх технологій, доцільності вибору тих чи інших форм навчальної діяльності для забезпечення якості підготовки майбутніх робітників.
   Особлива увага присутніх акцентувалася на впровадження STEM-освіти у навчально-виховний процес. Про сучасні технології навчання та STEM-освіту, як технологію формування та розвитку розумово-пізнавальних і творчих якостей здобувачів освіти, аналіз готовності викладача до інноваційної діяльності інформувала куратор секції Світлана Вайда.
   Практичне і пізнавальне значення мав наступний етап роботи, під час якого педагоги обмінювалися досвідом своєї роботи.
   Владислав Лакатош, викладач фізики й астрономії, розповів про зроблені перші кроки впровадження елементів системи навчання STEM у Свалявському професійному будівельному ліцеї, де створено сучасний кабінет фізики, в якому вже проводяться уроки з використанням VR-технологій (шолом віртуальної реальності), функціонують 3D принтер, сучасні пристрої для лабораторних робіт. Він наголосив, що STEM-орієнтований підхід до навчання, сприяє популяризації інженерно-технологічних професій серед молоді, готовності учасників освітнього процесу до розв’язання комплексних задач, розвитку їх критичного мислення, творчості, здійснення інноваційної діяльності, формуванню стійкої мотивації у вивченні дисциплін.
   Цікавою і повчальною була інформація про модернізацію уроку фізики в умовах реформування освіти. Наталія Шовак, викладач Міжгірського професійного ліцею, за допомогою цікавої мультимедійної презентації продемонструвала сучасний підхід до формування компетентностей здобувачів освіти. Вона поділилася досвідом своєї роботи щодо поєднання на уроці різних форм і методів навчання. Зокрема, увагу акцентувала на сучасні освітні платформи з інтерактивними завданнями, проблемні ситуації, вирішення яких вимагає від учасників освітнього процесу інтегрованих знань, захист проектів, самостійної і групової роботи, експериментального методу.
   Одним із сучасних методів активізації навчальної діяльності є метод проектів, який є одним з ефективних засобів формування предметної й ключових компетентностей вихованців у процесі навчання фізики. Про проектну діяльність при вивченні фізики й астрономії, яка з одного боку сприяє формуванню вмінь та навичок роботи в групі, а з іншого – дозволяє підібрати для кожного виконавця проекту завдання відповідно до рівня його знань, інтересів, здібностей та можливостей.розповідала Оксана Феделеш, викладач ДНЗ „Ужгородський центр професійно-технічної освіти”.
   Галина Карпинець, викладач ДНЗ „Мукачівський центр професійно-технічної освіти”, ділилася досвідом роботи з використання інтерактивних технологій, Google Classroom – інструменту, що зв'язує GoogleDocs, GoogleDrive і Gmailй допомагає створювати і впорядковувати завдання, виставляти оцінки, коментувати і організовувати ефективне спілкування із здобувачами освіти в режимі реального часу, що є особливо актуальним у час карантину. Вона також продемонструвала використання сервісу Learningapps, що є додатком для підтримки освітніх процесів у навчальних закладах різних типів і призначений для розробки, зберігання інтерактивних завдань з різних предметних дисциплін, за допомогою яких вихованці можуть перевірити і закріпити свої знання в ігровій формі, що сприяє формуванню їх пізнавального інтересу.
   На завершення секції Світлана Вайда, методист НМЦ ПТО, звернула увагу присутніх на перелік навчально-методичної документації викладача загальноосвітньої підготовки, особливості вивчення фізики за новою програмою, проаналізувала підсумки державної підсумкової атестації з фізики за минулий навчальний рік та підготовку до ДПА – 2020 (у формі ЗНО).

fizuka 1fizuka 2fizuka 3fizuka 4fizuka 5fizuka 6
 Педагогічні працівники області діляться досвідом роботи

Вайда С.В., методист
відділу навчально-методичної роботи

Прочитано 362 разів

Копірайт ©

© 2016 НМЦ ПТО

Усі права на інформацію належать Навчально-методичному центру професійно-технічної освіти у Закарпатській області

Адреса НМЦ ПТО

88006 м. Ужгород,
вул. Будителів 3/1
тел.: (0312) 66-83-09

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

http://zpto.ues.net.ua/

skype: nmc_pto

Пошук місцезнаходження

на мапі

Графік роботи

Понеділок - четвер: 8.00 - 17.00

П’ятниця: 8.00 - 15.00

Обідня перерва: 12.00 - 12.45

Вихідні: субота, неділя

Лічильник відвідувань